Середа, 2024-04-24, 4:07 PM | Головна | Реєстрація | Вхід | |||||
РІПКИНСЬКЕ РАЙОННЕ ЛАБОРАТОРНЕ ВІДДІЛЕННЯ |
Меню сайту
ПошукКалендар
Архів записівДрузі сайтуСтатистикаОнлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 |
Щодо профілактики захворювань на вірусні менінгіти
Щодо профілактики захворювань на вірусні менінгіти
З метою попередження завезення та поширення на території Чернігівської області ентеровірусних інфекцій, у тому числі серозних менінгітів, нагадуємо, що основні заходи профілактики регламентовані наказом МОЗ України від 8.02.2008р. №86 «Про затвердження методичних вказівок « Вірусологічний моніторинг у системі епідеміологічного нагляду за ентеровірусними інфекціями та шляхи його удосконалення», а також наказом МОЗ України від 01.06.2012 р. №416 «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 14.07.1998 р. №196». Ентеровірусна інфекція є особливою групою інфекційних хвороб, що визначається великою кількістю серологічних типів збудника. Збудникам характерна здатність до тривалого виживання в об’єктах довкілля, високий ризик захворюваності, різноманітність клінічних проявів. Хворіють переважно діти і особи молодого віку. Серозний менінгіт - одна з частих і важких клінічних форм ентеровірусної інфекції. Джерело інфекції - людина як із клінічним проявом захворювання, так і з персистентною формою. Механізми передачі - фекально-оральний та крапельний. Шляхи передачі -водний, харчовий, побутовий, крапельний. Чинники передачі - вода різного користування, заражені ентеровірусами продукти харчування, предмети вжитку.
Класифікація менінгітів: І. Класифікація за характером запалення: - серозний менінгіт - гнійний менінгіт ІІ. Класифікація за причинами виникнення: - бактеріальний(менінгококовий, стафілококовий, стрептококовий, сифілітичний та інші); - вірусний (викликаний вірусом грипу, краснухи, паротиту та іншими); - грибковий (кандидозний, протозойний(викликаний мікоплазмами, токсоплазмами); - змішаний. ІІІ. Класифікація за походженням: - первинний – мікроорганізм, який викликав захворювання, відразу вразив оболонки головного мозку; - вторинний –менінгіту передувало інше захворювання, викликане одним і тим же збудником. ІУ. Класифікація за протіканням хвороби: - гострий – симптоми розвиваються швидко, стан пацієнта важкий; - хронічний – симптоми слабо виражені, не становить небезпеки для життя при своєчасному лікуванні; - фульмінантний(блискавичний) – симптоми розвиваються дуже швидко, стан вкрай важкий, з частими летальними випадками при найменшій затримці в лікуванні. Основу профілактики серозних менінгітів складає комплекс санітарно-гігієнічних заходів, направлених на запобігання забрудненню об’єктів довкілля збудниками, видалення і знешкодження нечистот, забезпечення населення безпечними в епідеміологічному відношенні водою та харчовими продуктами, своєчасне виявлення та звернення хворих за медичною допомогою. У системі епідеміологічного нагляду за ентеровірусними інфекціями надзвичайно важливим є забір біологічного матеріалу для вірусологічного дослідження: фекалії - до 14 дня від початку захворювання та носоглоткові змиви - до 3 дня від початку захворювання. Для збільшення ймовірності виділення ентеровірусів проби фекалій від інфекційних хворих з неврологічною симптоматикою слід забирати двічі з інтервалом 24-48 годин.
Спрямованість та об'єкти спостереження/дослідження системі епідеміологічного нагляду за ентеровірусними інфекціями
З метою удосконалення епіднагляду за ентеровірусною інфекцією, у т.ч. поліовірусом: 1.Інформацію довести до відома фахівців лікувально-профілактичних закладів. 2.Налагодити співпрацю епідеміологів, інфекціоністів, педіатрів, неврологів, вірусологів. 3.Забезпечити організацію забору, транспортування та зберігання біологічного матеріалу від хворих на серозні менінгіти; відбирати від 1 хворого 3 проби фекалій та доставляти в терміни, зазначені у таблиці, у вірусологічну лабораторію .Про доставку біологічного матеріалу завчасно повідомляти вірусологічну лабораторію ДУ «ЧОЛЦ МОЗУ» за телефоном 0462 676 874.
Заступник директора Б.Г.Куліцький
|
||||
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz |